Wie een omelet wil bakken moet eerst eieren breken

Ook zo’n zin in het voorjaar? Helemaal klaar met die kwakkelwinter, die nét niet genoeg vorst voor een schaatstocht opleverde, maar die ook werd gekenmerkt door te veel bewolking om met een zonnig humeur naar het werk te kunnen gaan? Redenen genoeg om enorm uit te zien naar Pasen en vooral de periode daarop aansluitend. Een tijd van nieuw leven, zonneschijn, langere dagen en … niet onbelangrijk, wat meer vrije dagen! Ik heb er in elk geval veel zin in. Weg met het grijze en het kille, een hartelijk welkom voor de blauwe luchten, de zon hoog aan de hemel en de warmte! Winterjas en sjaal maken plaats voor polo en T-shirt. Het chagrijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, het schuifdak kan open en de glimlach breekt door, want je weet: we kunnen genieten van buiten-zijn. Letterlijk kunnen wij ons daarbij wel een voorstelling maken. Maar als wij dat nu eens figuurlijk benaderen? Kunnen wij ons ontdoen van dat knellende keurslijf, om vervolgens de vrijheid te vieren? Kunnen wij sombere gedachten loslaten en ruimte geven aan hoopvolle verwachtingen? Ja, dat kan volgens mij heel goed. Maar dat dan wel met als uitgangspunt: Wie een omelet wil bakken moet eerst eieren breken.        

Ga jij eieren breken?

Welke eieren wil jíj breken? Welke ‘winterjas’ wil jij naar de stomerij brengen of misschien wel als afgedragen beschouwen? Van welke ‘kilte’ of ‘grauwsluier’ heb jij genoeg? Wij hebben er in de winter al even over kunnen nadenken. En misschien deed je dat ook wel. Maar nu het voorjaar is aangebroken, voel je de beklemming des te beter. Je wilt ‘luchtiger’ door het leven gaan. Er moeten ‘eieren gebroken’ worden. Zijn het de irreële angsten die je wilt loslaten, wil je – met het oog op die zonvakantie – eindelijk van dat ‘zwembandje’ af, zou je nu weleens willen opkomen voor jezelf of wordt het tijd dat je die beslissende stap in je carrière gaat maken?

 Zet je een pan op het vuur?

Vaak zijn wij geneigd met dergelijke voornemens een poosje rond te blijven lopen. Afwegingen te maken en misschien zelfs … te blijven maken. Zonder een definitieve beslissing te nemen. Met het breken van eieren ben je er echter niet. Je hebt wel een koekenpan, boter en een warmtebron nodig. Anders heb je niet veel aan die gebroken eieren. Wat kies jij als koekenpan? Wordt het een coachtraject, een goed gesprek met je partner of leidinggevende op het werk, of trek je je sportschoenen aan en ga je aan de slag met een verantwoord voedingsschema?

Iets verliezen om een hoger doel te bereiken. Dát is waar het in essentie om gaat. Afscheid nemen van een ingesleten gewoonte. Je niet langer ‘slachtoffer’ voelen, maar het heft in handen nemen, de ‘verantwoordelijke’ zijn van je eigen geluk.

Waar kies jij voor? Waar stá jij voor? Vanuit Juncta Juvant training & coaching ben ik er wel benieuwd naar wat jij wilt verliezen om jouw hogere doel te bereiken. Kom eens langs of laat wat van je horen!

Met vriendelijke groeten,

Machiel Kuijt, machielkuijt@junctajuvant.nl