Nieuwe ronde. Nieuwe kansen.

Weer werd een jaar geschiedenis en ligt een nieuw vóór ons. Een nieuw jaar, waarin velen een aanleiding zien om ongewenste, ingesleten patronen in hun leefstijl aan te pakken. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Goede voornemens daadwerkelijk realiseren. Of het nu gaat om de strijd tegen overgewicht, het afzweren van alcohol of roken of het beter bewaken van de eigen agenda. Met enthousiasme worden weer vele plannen opgevat. Wie wil tot de categorie behoren, die binnen een paar maanden weer is teruggevallen in oude gewoonten? Toch is die terugval het lot dat velen treft. Rond de derde maandag van de eerste maand schijnen veel van de goede voornemens al te zijn verdampt. Frustratie alom. Want je kunt nu eenmaal niet alle schuld van zo’n mislukking op de omstandigheden of het conto van anderen schuiven …

Waarom zou je nu niet terugvallen in oude gewoonten?

Ben je er nog? Niet echt een lekker begin van het nieuwe jaar, vind je wel? Het jaar is nog maar net begonnen, een beetje meer optimisme kan geen kwaad, toch? Klopt. En daarom gaan we het dit jaar eens anders doen. Elke nieuwe ronde biedt immers ook nieuwe kansen. Als 2019 dan die nieuwe ronde is, hoe zien die nieuwe kansen voor jou er dan uit? Wat zijn jouw goede voornemens? Welke wensen heb jij aan jezelf of misschien wel in het openbaar geuit? En hoe groot acht jij de kans dat het dit jaar wel lukt, daar waar je eerder strandde?

Begin met het ‘waarom’ en maak het SMART

Mag ik je een tip geven? De belangrijkste nieuwe kans die je jezelf kunt geven is misschien deze wel: begin eens niet met het benoemen van de goede voornemens alleen, maar start met het beantwoorden van de vraag waarom je dat moet willen. Waarom moeten er kilo’s af, moet je stoppen met je dagelijkse glas wijn of moet de agenda bewaakt worden? Ja, wat een vragen, hoor ik je nu denken. Het is toch logisch dat overgewicht ongezond is, dat dagelijks wijn drinken het begin van een verslaving kan betekenen en dat een overvolle agenda zomaar tot een burn-out kan leiden? Allemaal waar. Maar hoe komt het dan dat velen rond Blue Monday (21 januari 2019) hieraan liever niet meer herinnerd worden?

Heeft dat misschien te maken met het wél uiten van een voornemen en het niet benoemen van een doel? Wel zeggen dat er 5 kg af moet, maar niet waaróm dat moet en wanneer dat gerealiseerd moet zijn? Als we onze voornemens SMART maken, haalbare tussenstappen vaststellen en denken in de vorm van beloningen tussendoor in plaats van boosheid en frustratie achteraf, biedt deze nieuwe ronde, dan pas écht nieuwe kansen?

Vanuit Juncta Juvant training & coaching wens ik alle lezers een heel gelukkig en gezond 2019 toe. En als je misschien behoefte hebt om eens van gedachte te wisselen over het stellen en behalen van jouw persoonlijke doelen, voel je welkom! Laat het me weten, dan maken wij een vrijblijvende afspraak.

Met vriendelijke groeten,

Machiel Kuijt, https://www.junctajuvant.nl

NB.: Omdat ik de toegevoegde waarde van een Facebook- en Instagram-account voor mijzelf niet goed meer kon verklaren, heb ik met ingang van 2019 deze social mediapagina’s ‘uit’ gezet. Als je mij via social media wilt bereiken, raad ik je aan daarvoor gebruik te maken van LinkedIn htpps://www.linkedin.com/in/machielkuijt.