Focus! Niet alles is wat het lijkt …

Herken je dat? Je kijkt naar een afbeelding en denkt, hier klopt iets niet. Maar wát er niet juist aan is, kun je niet benoemen. Ondanks een goede focus, kun je er niet de vinger opleggen.

Voor de meesten van ons is de vakantieperiode weer teneinde. Met (in Nederland) een onafgebroken periode van 60 warme dagen én een droogterecord, hadden wij als vakantiegangers nu eens niets te klagen. Wát moet het heerlijk zijn om, weer helemaal opgeladen, aan het werk te mogen gaan … Of mag ik die conclusie niet zomaar trekken? Valt het misschien toch wat zwaarder dan gehoopt, om het werk weer op te pakken. Om na een paar weken in standje ‘zeester’ te hebben verkeerd, er ineens weer voluit tegenaan te moeten gaan.
Tuurlijk. De eerste dag na een vakantieperiode is altijd even wennen. De drukte op het strand, van jengelende kleuters tot de stampende beats die het beachvolleybal omlijsten, verdragen wij nu eenmaal beter dan het geroezemoes in de kantoortuin. Ja, het verlangen naar zon, zee en strand, kan ineens weer heel manifest zijn.

Niet alles is wat het lijkt

Kleuren uiten zich sterker naarmate het contrast met andere kleuren groter wordt. Met de herinnering aan een goede vakantie, kun je daarnaar méér terug verlangen, naarmate het aantal agenda-afspraken toeneemt. Dat vooruitzicht, waarbij er ook nog eens continu lawaai om je heen is, variërend van een luid en duidelijk gevoerd telefoongesprek tot een binnen gehoorsafstand gehouden teambespreking, doet je gemakkelijk wegdromen. Kon je maar even wegkruipen achter dat grote rotsblok. Nee, werken is soms helemaal niet zo leuk …

Focus! Niet alles hoeft te zijn wat het lijkt …

Terug verlangen naar een mooie periode is heel menselijk. Maar, wees eens eerlijk, alle dagen vakantie, dat gaat op den duur toch óók vervelen? In ‘De kracht van het nu’ schrijft Eckhart Tolle over ‘focus’. Het heeft weinig zin te mijmeren over het verleden of je zorgen te maken over dat wat komen gaat. Nee, beter is het, jezelf te focussen op het heden. Met volledige aandacht je te wijden aan de taak, die nú, op dit moment moet worden verricht. Genieten tijdens het doorbladeren van een album vol vakantiefoto’s, daar is niets mis mee. Maar als dat gepaard gaat met weemoed, uit onvrede met je huidige levensomstandigheden, dan roept dat toch wel vragen op. Je zorgen maken over de ontwikkelingen op je werk, kan heel plausibel zijn. Te veel werk en te weinig personeel is nu eenmaal geen gelukkige combinatie. Maar als het denken daarover je huidige gemoedstoestand teveel gaat beïnvloeden … Ben je dan wel genoeg gefocust om dat ‘rotsblok’, waar je nu tegenaan duwt, goed in te kunnen schatten?

Hoe heb jij de overgang van vakantie naar werk, dit jaar ervaren? Vanuit Juncta Juvant training & coaching ben ik wel benieuwd naar jouw ervaringen. In hoeverre word je in beslag genomen door herbeleven of ben je in gedachten alweer bij je volgende vakantie aanbeland? Of ga je mij een mooi voorbeeld aanreiken van focus op het heden?

Met vriendelijke groeten,
Machiel Kuijt
www.junctajuvant.nl