Stel je voor dat je je smartphone verliest. Paniek? Of, eindelijk even rust?

Afleiding? Nee, liever niet!    

Afleiding. Wie kent dat niet? Soms is dat heel plezierig, maar het is vooral de ongewenste vorm daarvan, die ons parten kan spelen. Je bent gewoon aan het werk, niet eens met tegenzin, en dan opeens …

Je bent ‘zomaar opeens’ op een website terechtgekomen en surft vervolgens van het een naar het ander. De tijd glipt je als los zand door de vingers en aan het eind van de dag heb je nog niet de helft gedaan, van wat je jezelf had voorgenomen. Afleiding? Nee, liever niet!

 

Afleiding? Huh … !?    

Er is echter ook een vorm van afleiding, die door de betrokkenen niet (meer) als zodanig ervaren wordt. Tenminste, dat is wat ik denk op te merken. Je weet vast wel waar ik op doel. Voorbeelden te over. Sta maar eens stil bij een willekeurig kruispunt met een met verkeerslichten beveiligde oversteekplaats. Het licht staat op rood. Er komt iemand aanlopen. Laten we even uitgaan van een man van middelbare leeftijd. Hij besluit te wachten voor het rode verkeerslicht. En wat doet-ie vervolgens vrijwel onmiddellijk? De smartphone wordt uit de broekzak opgediept en alle aandacht gaat uit naar dat schermpje van 6 x 11 cm.

Of, reis eens met het OV en verbaas je erover hoe het komt dat zoveel mensen, vaak dicht op elkaar gepakt, allemaal afleiding zoeken in hun eigen online wereld. Weg van de plaats waar je nu bent. Via korte berichtjes, in woord verbonden met een ander, ver weg. Honderden mensen, dicht bij elkaar, maar geen contact. ‘Zomaar opeens’ je buurvrouw aanspreken in de metro, is vele malen lastiger dan afleiding zoeken via een online chatprogramma.

 

Afleiding of toch liever ‘bewust-zijn’

Stel je eens voor: er is tijdelijk geen wifi-verbinding in ‘jouw’ OV. Of, je loopt in de lunchpauze op straat en hebt je smartphone op kantoor laten liggen. Afleiding zoeken via de smartphone is er even niet bij. De wereld is opeens veel groter dan die kleine 70 cm². Je kijkt om je heen en realiseert je dat er meer is dan alleen het in een klein schermpje geschreven woord. Met ‘beeld en geluid’ erbij is communicatie zoveel mooier en doeltreffend.

Afleiding zoeken in je eigen online omgeving, of je bewust zijn van die ander dichtbij? Waar kies jij voor?

Ook last van (teveel) afleiding en wil je weleens in gesprek hierover? Via https://junctajuvant.nl/ kun je een afspraak maken.

Met vriendelijke groet,

Machiel Kuijt