“‘Nee’ zeggen, hoe doe je dat?”

In mijn omgeving word ik steeds vaker geconfronteerd met mensen die zijn geveld door een burn-out, dan wel op een andere wijze te kampen krijgen met ‘agenda-problemen’. Gestrest gedrag, altijd maar ‘aan’ staan en elk ogenblik de smartphone raadplegen, zijn zomaar enkele uitingen, die ik steeds vaker tegenkom. En dat niet alleen bij het observeren van mijn omgeving, maar ook als ik in de spiegel kijk. Moeten wij telkens meer en mogen wij steeds minder? Zouden wij misschien eens wat vaker op de rem moeten gaan staan? Gewoon eens wat vaker ‘nee’ zeggen? Maar, ‘nee’ zeggen, hoe doe je dat eigenlijk? 

Lees meer

Focus! Niet alles is wat het lijkt …

In ‘De kracht van het nu’ schrijft Eckhart Tolle over ‘focus’. Het heeft weinig zin te mijmeren over het verleden of je zorgen te maken over dat wat komen gaat. Nee, beter is het, jezelf te focussen op het heden. Met volledige aandacht je te wijden aan de taak, die nú, op dit moment moet worden verricht. En wat zal vaak blijken? Niet alles is wat het lijkt!

Lees meer

“Naast water is ook zonlicht nodig”

In relaties zijn eerlijkheid en vertrouwen vaak terugkerende woorden. Wat is ethisch verantwoord en wat niet? Wanneer ‘voelt’ iets wél goed, en wanneer is dat niet meer het geval? Een mens kan in zijn leven vele relaties onderhouden. Naast de eigen familie, zal dat vaak een levenspartner zijn – waaraan een al dan niet in het openbaar geuite belofte van eeuwige trouw is gegeven -, maar ook zullen er (vele) vriendschappen zijn. “Naast water is ook zonlicht nodig”.

Lees meer

Het onmogelijke mogelijk maken

Het onmogelijke mogelijk maken   Toegegeven, het lijkt een beetje op ‘mosterd na de maaltijd’, maar ik wil het toch nog even over Pasen hebben. Dat heeft te maken met een radio-interview, waarvan ik afgelopen week een gedeelte opving, en waarin ds. Ad van...

Lees meer

‘online vs. offline’

Met het delen van kennis en ervaring kunnen wij allemaal rijker worden. Dat delen doen wij vaak online. Ook dit blog kan zonder tussenkomst van het internet immers niet gelezen worden. Maar omdat wij sociale wezens zijn hebben wij de authentieke verbinding nodig, waarmee wij communities kunnen creëren en instandhouden. Om betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel tot stand te brengen.

Lees meer

“… werpe de eerste steen.”

Deze blog gaat over ‘oordelen’ en dan vooral over het gemak en de ongenuanceerdheid, waarmee dat in toenemende mate lijkt plaats te vinden. In zowel de geschreven, de (audio-)visuele als de digitale media. Kortom, ik pleit voor enige terughoudendheid bij het werpen van de eerste steen.     

Lees meer

“Wie zonder zonden is …”

Zouden de mannen, die het ooit tot Nederlandse held schopten, doelbewust daden hebben verricht, die wij nu – misschien heel terecht – afkeurenswaardig vinden? Werden zij niet, oordelend naar de maatstaven van toen, mogelijk eveneens heel terecht, destijds als held beschouwd? Laten wij ophouden er een wedstrijdje ‘eigen nest bevuilen’ van te maken.

Lees meer

“Investeren in jezelf”

Misschien is het een gewaagde uitspraak, maar ik durf te stellen dat het lezen van deze blog je geld gaat besparen. Juist in deze, doorgaans erg drukke tijd van het jaar, zal het investeren van zo’n drie minuten leestijd, weleens een veelvoud daarvan aan tijdwinst kunnen opleveren. Je gelooft het niet? Lees dan vooral door en laat je verrassen. Geloof je het wel, en dat dan in de zin van “het zal best, maar ik heb nu wel wat belangrijkers aan mijn hoofd”, lees dan zeker verder.

Lees meer

Ik denk, ik twijfel, dus ik besta

“Waar ben ik mee bezig?” of “Kom ik wel voldoende tot mijn recht in deze functie?” zijn vragen die vooraf gaan aan een drastische verandering. Zomaar een paar vragen die je niet verwacht bij een leider van het type Trump. Daarom voel ik mij meer thuis bij leiders die durven uit te komen voor hun eigen twijfel. Zo lang het daar maar niet bij blijft. Er moeten uiteraard wél keuzes worden gemaakt. Maar door eerlijk te zijn over onzekerheden die je hebt of ziet en open te staan voor verandering, laat je wel ruimte voor anderen.

Lees meer

Quality time!

Vakantietijd. Quality time! Voor de meesten van ons is de vakantietijd aangebroken. Even afstand nemen van het werk. Misschien heb je zelfs besloten de social media maar even te laten voor wat het is ... In dat geval zul je dit bericht pas later lezen. Maar degenen,...

Lees meer